Algemene Tandheelkunde

In onze praktijk kunt u terecht voor de meest voorkomende tandheelkundige behandelingen. Uitleg over verschillende behandelingen vindt u hieronder. Er zijn ook situaties, zoals uitgebreide tandvleesontstekingen, implantantologie of orthodontische behandelingen, waarin wij verwijzen naar gespecialiseerde collega`s. 

instrumentarium tandarts middelburg

Controle

Bij een periodieke gebitscontrole bekijkt de tandarts niet alleen de tanden, maar ook de hele mond. Naast het vaststellen van gaatjes, wordt uw tandvlees bekeken en met een cijfer beoordeeld (van 0 = prima tot 4 = flink ontstoken, met botverlies). Aan de hand van deze bevindingen wordt eventueel een nieuwe afspraak gemaakt voor het repareren van de gaatjes of een verwijzing meegegeven voor behandeling van uw tandvlees door de mondhygieniste. Tegenwoordig is ook vaker slijtage door erosie (zure dranken, opvallend vaak door het drinken van energydrankjes of frisdranken door jongeren) of tandenknarsen/klemmen die de aandacht vragen. Ook de slijmvliezen in de mond worden bekeken en op afwijkingen gecontroleerd. Bij Mondzorg Schot hanteren we een controletermijn van 6 maanden. In individuele gevallen kan hier van afgeweken worden.

Om een goed beeld te krijgen van de staat van het gebit kan het soms nodig zijn om röntgenfoto's te maken; soms zijn gaatjes in de mond niet te zien, maar op foto's wel.

Ook wordt tijdens de controle de gezondheid van het tandvlees beoordeeld. Als gevolg hiervan kan het zijn dat een afspraak bij de mondhygiëniste noodzakelijk is.

Lees meer

Tandsteen verwijderen en polijsten

Als tandplaque langere tijd aanwezig blijft op het tandoppervlak kan het verkalken en hard worden. Dit wordt tandsteen genoemd.

Tandsteen ontstaat vooral vlak onder het tandvlees en achter en tussen uw tanden. Tandsteen kan niet meer verwijderd worden door goed te poetsen en dient professioneel te worden weggehaald. Na het verwijderen van het tandsteen wordt het gebit gepolijst om nieuwe tandsteenvorming te voorkomen.

Lees meer

Vullingen

Als een gedeelte van uw tand verloren is gegaan of uw kies door cariës (tandbederf) is beschadigd, dan wordt de kies gerestaureerd (gerepareerd) met een vulling. De vulling voorkomt verdere schade/ pijn en herstelt de functie.

Bij Mondzorg Schot maken we vrijwel alle vullingen met composiet; beter bekend als witte vullingen.

Composiet is fraaier dan de amalgaam (zilveren) vullingen en wordt inmiddels al jaren toegepast in de tandheelkunde. In sommige gevallen wordt, om uiteenlopende redenen, gekozen voor een ander vulmateriaal, zoals glasionomeercement.

Na het aanbrengen van een composietvulling kan de behandelde tand of kies enige tijd gevoeliger zijn voor op zich ' normale' prikkels zoals koude en warmte (bijv. bij het spoelen na tandenpoetsen of het drinken van warme dranken). Dit kan enige weken aanhouden en neemt langzaam af. Wordt de gevoeligheid juist erger of is de tand ook gevoelig zonder de prikkels (warmte/koude/etc) dan kan het zijn dat er een ontsteking onder de tand aan het opspelen is; raadpleeg in dit geval uw tandarts.

Lees meer

Kronen en bruggen

Een kroon is het zichtbare gedeelte van een tand of kies. Soms is de kroon dermate beschadigd of afwijkend dat deze vervangen moet worden door een kunstkroon; dit wordt dan ook een 'kroon' genoemd.

Een brug is een constructie waarbij één of meer ontbrekende tanden of kiezen worden vervangen door kronen. De naastgelegen tanden of kiezen (pijlers genoemd) worden beslepen om de brug te dragen en worden voorzien van kronen die uit één stuk metaal met elkaar worden verbonden. Zo wordt de ontbrekende tand weer aangevuld door een 'zwevende kroon' (ook wel dummy genoemd).

Bij zowel een kroon als een brug wordt er vrijwel altijd porselein opgebakken; zo wordt uw tand weer mooi wit en natuurlijk.

Lees meer over kronen en lees meer over bruggen

Kies of tand trekken

Soms is het nodig een tand of kies te trekken. Deze ingreep gebeurt bijna altijd pijnloos. Er wordt eerst goed verdoofd, in onze praktijk maken we daarvoor gebruik van een computergestuurde verdovingsmethode waarop een rustige en vrijwel pijnloze manier wordt gewerkt.

In enkele gevallen, zoals lastig liggende verstandskiezen, wordt besloten tot verwijzing naar een kaakchirurg.

Lees meer

Wortelkanaalbehandeling

Onder het zichtbare gedeelte van een tand of kies (de kroon), bevindt zich de wortel. In iedere wortel bevinden zich een of meerdere wortelkanalen. Dit kanaal is gevuld met de pulpa die bestaat uit bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten. Deze pulpa kan door tandbederf, een lekkende vulling of een val ontstoken raken. De wortelkanalen staan via de wortelpunt in verbinding met het bot. Hierdoor kan een ontsteking in de pulpa zich uitbreiden naar dit gebied.

Om de ontsteking te genezen of te voorkomen worden de wortelkanalen van de kies schoongemaakt en opgevuld. Deze behandeling kost wel wat tijd (bij een grote kies zeker een uur), maar is vrijwel altijd goed te verdoven. Een goede wortelkanaalbehandeling kan alleen gebeuren als een tandarts voldoende tijd, ervaring en hulpmiddelen heeft. Zo heeft Mondzorg Schot een behandelmicroscoop tot haar beschikking.

Lees meer

Ontbrekende tand of kies

Een ontbrekende tand of kies kan erg vervelend zijn, zowel functioneel (niet goed kunnen eten) als esthetisch (niet durven lachen). Een ontbrekende tand of kies kan op verschillende manieren worden opgevuld, hieronder leest u de mogelijkheden.

Partieel plaatje

Een gedeeltelijk kunstgebit gemaakt van kunsthars wat los in de mond zit.

Lees meer

Frameprothese

Een gedeeltelijk kunstgebit met een metalen basis dat met haakjes 'vastklikt' aan uw eigen gebit; net als het partiële plaatje uitneembaar.

Lees meer

Brug

Constructie van verschillende kronen met daartussen een 'zwevende' kroon. Zit vast in de mond en verschil met uw eigen tanden of kiezen is (bijna) niet waarneembaar.

Lees meer

Implantaat met kroon

Een kunstwortel die in de kaak wordt geschroefd waarna er bovenop een kroon wordt gemaakt.

Lees meer

 

Neem direct contact op

Mondzorg Schot
Walcherseweg 168
4334 NB Middelburg

T 0118 641 376
E info@mondzorgschot.nl
KVK 2015 7547
IBAN NL47 RABO 0153 8279 20